Defileul, Clisura & Cazanele Dunării

PENSIUNEA MELBA ****

… departe de griji, aproape de natură …

Pornind de la Orşova, mai sus în dreptul localităţii Eşelniţa, începe intrarea în Cazanele Mici. Drumul prin Defileu se parcurge pe apă sau pe uscat. Şoseaua este săpată în stâncă pe mai multe porţiuni. În dreptul fostei localităţi Ogradena se poate citi inscripţia de pe Tabula Traiana, amintind drumul legiunilor romane din anii 101-104, când meşterii au tăiat muntele pentru a construi şoseaua pe malul sârbesc. Vasele şi maşinile staţionează aici pentru a vizita complexul turistic cu acelaşi nume. La prima vedere: chipul dacic al lui Decebal dălţuit în stâncă şi mănăstirea Mraconia parcă răsărind din fluviu. Mai sus, pe valea dintre munţi, se poate vizita micul golf al Mraconiei. Mai sus, la km D 985 se află înecate ruinele cetăţii medievale Tri Kule (sec. XIV), din care se mai văd două turnuri răsărind din apã. La km D 1000 apar stâncile calcaroase ale Grebenului, şoseaua străbate, deasupra lacului, peste roci mărnoase şi calcare roşcate. Mai sus, unde începe intrarea (din amonte) în Cazanele Mari, ţâşneşte din ape un pinten al stâncii Babacăi, loc unde altădată marinarii staţionau şi făceau rugăciuni, căci urma coborârea în fioroasele Cazane.

Vegetaţia cuprinde specii rare, submediteraneene: liliacul sălbatic, stânjeneii de stâncã, Laleaua de Cazane, specie unică pe glob. Specifice zonei sunt şi reptilele: broasca ţestoasă de uscat, vipera cu corn , şopârlele rare , insecte: fluturii de peşteră, scorpionul carpatic etc. La Şviniţa se află rezervaţie paleontologică, formată din depozite fosilifere jurasice şi danubiene. Punctul fosilifer Şviniţa, pe pârâul Saraoschi, cu calcare bogate în amoniţi (peste 60 de forme, unele ca nişte melci uriaşi, contemporani cu dinozaurii), se poate vizita numai cu vaporul în locul numit Pescărie

Senzaţionale sunt descoperirile arheologice din peşterile Defileului: peşterile Clemente şi Cuina Turcului de la Dubova, cu obiecte antropomorfe din epipaleolitic: ceramică, obiecte de podoabă (cele mai vechi din România), unelte de piatră cioplită, unelte folosite de pescari şi vânători în urmă cu peste 15.000 de ani. Alte obiecte sugerează că grecii întreţineau legături comerciale cu locuitorii din Clisură. Localnicii au descoperit Peştera cu picturi (Chindia) care datează din epoca metalelor. Peştera Ponicova este cea mai mare şi cea mai spectaculoasă din Defileu. Se află în Ciucarul Mare, pe o lungime de 1166 m, străpunsă de pârâul Ponicova. Are mai multe galerii, din care Galeria Liliecilor de peste 100 m lungime, 60 m lăţime şi 30 m înălţime – o mirabilă catedrală subterană. Peştera Veterani este imensă şi a fost folosită ca punct strategic de daci şi romani, de austrieci şi turci, putând adăposti peste 700 de soldaţi. A fost fortificată de generalul austriac Veterani, de unde şi numele peşterii.

Trasee ecoturistice:

 1. Traseul Ecoturistic Cazanele Mari
  Acces direct din DN 57, din centrul localităţii Dubova, la cca. 100 m de sediul Primăriei Dubova pe sensul de mers spre localitatea Sviniţa; lungime traseului aproximativ 5 km. Este un traseu cu grad mediu de dificultate. Efort fizic moderat care nu necesită pregatire fizică specială. Este marcat cu un triunghi echilateral galben pe fond alb, pe arborii din imediata apropiere a potecii, la distanţă vizibilă de max. 50 m, pe porţiunile ce traversează pădurea sau limitrofe acesteia. Elementul  de atracţie al acestei zone îl reprezintă însă laleaua Cazanelor o specie care se face remarcată atât prin unicitatea ei, dar şi datorită habitatului său – pereţii stâncoşi ai Ciucarului Mare, săpaţi atât de frumos de fluviu. Această plantă poate fi observată în floare în luna aprilie, unde alături de alte specii vernale, dau culoare şi parfum stâncilor ce pot părea neprietenoase. Odată ajunşi pe platou, până la punctul terminus al traseului,  suntem însoţiţi de  mirosul îmbietor de liliac, culorile inedite ale florii de scumpie în contrast cu verdele primăvăratic al speciilor arbustive. Susţinând caracterul unic al acestei zone, clopoţeii Cazanelor relict terţiar, işi deschid florile albăstrii spre a ne încânta privirea.
 2. Traseul Ecoturistic Cazanele Mici
  Acces de pe drumul naţional DN57,în golful Dubova, aproximativ 22 km distanţă de localitatea Orşova spre Moldova Nouă;lungimea traseului aproximativ 2 km. Este un traseu cu grad mediu de dificultate. Efort fizic moderat care nu necesită pregătire fizică specială, fiind un traseu scurt în raport cu distanţa şi timpul de parcurgere al acestuia. Este marcat cu un triunghi echilateral roşu cu margine albă, pe arbori şi  pe pietre din imediata apropiere a potecii, la o distanţă vizibilă între 50 şi 100 metri, pe porţiunile ce le traversează prin pădure sau zonele limitrofe acestuia.Traseul ecoturistic urmează poteci de munte, care parcurg păduri de stejari, păduri de fag şi pajişti. Este traseul de unde se poate colecta drobiţă (Genista tinctoria), o excelentă planta tinctorială, din care femeile extrăgeau coloranţi vegetali pentru vopsitul lânii. Punctele de belvedere, nu puţine la număr, sunt locurile de unde poţi admira Cazanele Mari şi Veliki Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunării. Peisajul tipic este de defileu. Platoul Cazanelor Mici, unic în Europa, îţi taie răsuflarea. Este locul în care stai pe calcare urgoniene (140 milioane ani), pe lapiezuri (“sculpturi” naturale în calcar), unde sibliacurile terţiare, asociaţii vegetale alcătuite preponderent din liliac, cărpiniţă, mojdrean, scumpie provin din perioadele mai calde interglaciare, este locul de unde auriul lalelei de Cazane îţi spune că aici, în Cazanele Mari ale Dunării este singurul loc din lume în care trăieşte, de fapt este locul unde “Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis”.

One Response to Defileul, Clisura & Cazanele Dunării

 1. CROSMAN VIOREL; CALARASI, str. Jirlau, nr. 2 , bl. D10, sc. A, ap.10. says:

  Buna ziua. Faceti rezervare pentru perioada 28-31 august.
  Va multumesc. Viorel Crosman