… departe de griji, aproape de natură …

Prin energie, îndărătnicie şi răbdare, Dunărea a spart ziduri de piatră, despărţind Carpaţii de Balcani. După ce intră în România pe la Baziaş, Dunărea descrie unul dintre cele mai fascinante trasee din lungul celor 2.860 km, pe care îi străbate de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Este vorba despre Defileul Dunării, care măsoară 125 km, din care 45 km reprezintă porţiunea faimoaselor Cazane – porţiune din defileul Dunării între Dubova şi Ogradena, formată din Cazanele Mari (4 km lungime) şi Cazanele Mici (5 km lungime), unde Dunărea este forţată să treacă printre munţi îngustându-se până la lăţimi cuprinse între 180-250 m. Zona este declarată monument  al naturii în Europa (aici pot fi găsite “laleaua cazanelor” , “Apus Melba” – Lăstunul de stâncă, nume purtat cu mândrie şi se Pensiunea Melba, pensiune ce, credem noi, se încadreză perfect în aceste zone mirifice ş.a.m.d)

În  această zonă mirifică se află situată Pensiunea MELBA , limitată de cele Două Cazane , în golful Dubova .

În zona cazanelor, la intrarea în golful râului Mraconia, pe un pisc de munte, se sapă în piatră un chip al lui Decebal, impresionant, iar pe malul Dunării, în apropiere se reconstruieşte Schitul Mraconia (“Mânăstirea de sub ape”). Tot aici se află inscripţia săpată în stâncă “Tabula Traiana” care consemnează începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40km).

Accesul la pensiune

Accesul la Pensiunea Melba se face cu vaporaşul din Orşova şi pe câteva posibile rute auto :

~ pe E771 de la Drobeta Turnu Severin  până la Orşova şi apoi pe DN57 spre Moldova Nouă, pensiunea fiind situată chiar la intrarea în localitatea Dubova ;

~ de la Reşiţa către Oraviţa  şiapoi pe DN 57 prin Naidăş către Moldova Nouă spre Orşova;

~ de la Timişoara , prin Caransebeş – Orşova – Moldova Nouă.

În zonă există foarte multe drumuri forestiere şi comunale, mai mult sau mai puţin modernizate ce fac deliciul amatorilor de senzaţii tari – fie cicliştilor montani (MOUNTAINEBIKE) fie motocicliştilor OFFROAD,care au toate şansele unei vacanţe de neuitat.